Onderhoud van toestellen
Onderhoud van keukentoestellen
Een licht vochtige doek en wat zacht schoonmaakmiddel volstaat om de meeste toestellen schoon te maken. Schurende producten vermijd je om krassen te voorkomen.
Merk je kalk op? Met azijn of citroen kan je deze sporen oplossen. Pas wel op met zuren aan je werkblad of aan een zwarte kraan. Ook een zwarte kraan of een (stoom-)oven mag niet gepoetst worden met antikalkproducten of azijn.
Toestellen met de buitenzijde in inox kan je na het afwassen eventueel behandelen met een speciale crème. Volg dan de polijstrichting als je wrijft, en gebruik zeker geen staalwol of staaldraadborstels.
Je stoomoven of combistoomoven
Om een stoomoven binnenin schoon te maken, volstaat gewoon afwasmiddel. Neem je stoomoven af met een zachte spons en zeepsop. Om kalksporen te vermijden, droog je je stoomoven na gebruik altijd even na. Ontkalk je (combi)stoomoven van tijd tot tijd. Je toestel geeft dit meestal aan.
Gebruik voor het schoonmaken van een stoomoven nooit de ruwe kant van een huishoudspons om krassen te voorkomen.
Toch hardnekkige vlekken?
Laat het zeepsop even intrekken. Neem de stoomoven nog af met een schone doek, en je bent klaar.
Toestel met Pyrolyse reinigingssysteem?
Met het pyrolyse-zelfreinigingsprogramma worden voedselresten bij hoge temperaturen tot as verbrand. Als de oven is afgekoeld, veeg je de as gewoon weg met een doek. Reinig de oven wel steeds voor, want vet kan inbranden.
Je dampkap
Je dampkap voert de hete stoom van bij het koken af naar buiten. Voor een optimale werking zet je het toestel best 10 minuten voor het koken al aan.
De metalen filters van je dampkap vangen vet en vuil, en moeten maandelijks uitgewassen worden. Verstopte filters voeren de hete kooklucht minder goed af en de stoom is schadelijk voor je keukenkasten. Het is geen lastige klus. De meeste filters kunnen in de vaatwasser.
Filter vervangen?
Je kan nieuwe filters bestellen in onze showroom of op de website van de fabrikant.
Heb je een recirculatiedampkap die de lucht uit de keuken filtert en hergebruikt, dan onderhoud of vervang je de koolstoffilters volgens de frequentie in je handleiding. Dit wordt meestal jaarlijks aanbevolen. Je toestel geeft zelf aan wanneer onderhoud nodig is.
Een dampkap met koolstoffilter laat je na het koken nog tien minuten opstaan, zo heeft de koolstoffilter de kans om te drogen.
Onderhoud (combi-)oven en microgolfoven
Is je toestel vuil geworden tijdens het gebruik? Maak dan het binnen- en buitenglas onmiddellijk schoon met een vochtig en zacht reinigingsmiddel. Dat lukt het beste als de oven nog een beetje warm is.
Vooral de microgolffunctie werkt minder goed als het toestel niet helemaal schoon is.
Zorg er ook voor dat er geen voedselrestjes of ander vuil aan de binnenzijde van het deurglas of tussen de scharnieren blijft zitten. Hou ze proper om een goede sluiting te garanderen. In de handleiding van je toestel vind je hierover meer informatie.
Gebruik je liever een speciale ovenreiniger? Volg dan de instructies op de verpakking van het product.
Tijdens het gebruik en de afkoeling moet je oven gesloten blijven. Het ingebouwde afkoelingssysteem werkt enkel met gesloten deur. De deur van een hete oven openen kan bovendien schade veroorzaken aan de aanbouwkasten, door de extreme hitte die vrijkomt.
Keramische kookplaat
Een keramische kookplaat maak je na elk gebruik even schoon met een vaatdoek en mild schoonmaakmiddel. Zelfs kleine vuilresten kunnen bij een volgende kookbeurt inbranden.
Speciale reinigingsproducten voor keramische kookplaten zijn perfect hiervoor.
Spoel altijd na met warm water om streepvorming te voorkomen.
Als je je kookplaat gebruikt, schakel dan altijd je dampkap aan om hete stoom af te voeren.
Als je je potten en pannen van het vuur neemt, gebruik dan altijd een onderlegger om ze op te plaatsen. De bodemtemperatuur kan meer dan 350° bereiken, en dat is voldoende om elk aanrecht te beschadigen.
Karamel gemorst?
Morste je met karamel of een ander suikerhoudend product? Als dit afkoelt en blijft kleven, kan het onherstelbare schade aanrichten. Met een kookplaatschraper kan je de karamel van de warme plaat verwijderen.
Bij kookplaten of fornuizen op gas
Ruik je gas in de keuken? Open dan altijd eerst de ramen om te verluchten. Spoor het lek niet op met een vlam of aansteker, maar controleer de dichtingen met een borstel en een sopje.
Onderhoud koelkast en diepvriezer
- Bewaar je producten in de koelkast liefst apart verpakt of goed afgesloten. Dit verhindert smaakvermenging, en zo blijven ook geur, kleur, versheid en vochtigheid langer goed.
- Het gaatje aan de achterwand van de koelkast moet altijd vrij blijven. Langs hier worden de druppels boven de motor geleid om daar te verdampen.
- Roosters of indirecte verluchting zorgen voor verluchting van de motor. Zet hier geen spullen voor.
- De deur moet steeds sluiten op de rubber. Let erop dat hier geen vuil tussenkomt.
- Een diepvries moet ontdooid worden als er een te dikke laag rijm of ijs op de vriesvakken staat. Anders zal het toestel meer energie verbruiken dan nodig.
Onderhoud vaatwasser
Met deze tips ben je zeker van een schone vaat:
- Is alles ingeladen? Kijk dan na of de sproeiarm onbelemmerd kan draaien.
- Controleer de filter van de vaatwasser na elke wasbeurt. Zit er vuil in? Maak de filter helemaal schoon.
- Maak de scharnieren en dichtingen regelmatig schoon voor een hygiënische vaat.
- De deur mag je pas openen als de droogcyclus gedaan is. Wacht ongeveer 30 minuten na het einde van het programma. Zet je vaatwasser dus niet op een kier na het programma, zodat de waterdamp niet kan ontsnappen. De hete stoom kan je keukenkasten beschadigen. Hou de deur gesloten, tenzij je hem uitlaadt.
Stoort de pieptoon je als je toestel aangeeft dat de afwas gedaan is? Bij de meeste toestellen kan je dit gewoon uitschakelen volgens de richtlijnen in de handleiding.
- Voeg tijdig glansspoelmiddel en afwaszout toe volgens de handleiding van je toestel. Je kan ze best afzonderlijk toevoegen bij aanvang van een wasbeurt. Je toestel bepaalt dan zelf de ideale dosering, afhankelijk van de hardheid van het leidingwater.
- Maak regelmatig de sproeiarmen schoon door ze onder de kraan uit te spoelen.
- Laat je vaatwasser minstens één keer per week op 75° C wassen. Hiermee verwijder je de vuiltjes aan de binnenzijde, zoals bijvoorbeeld op de wieltjes en blijven je leidingen schoon. Gebruik dus niet alleen de eco-functie.
- Lees zeker ook de handleiding van de fabrikant voor meer specifieke instructies.
Onderhoud Quooker
Je Quooker-kraan heeft een milde aanpak nodig. Schuurmiddelen, azijn, schuursponsjes of antikalkmiddelen zijn voor elke uitvoering ongeschikt. Deze producten kunnen de coating aantasten en ervoor zorgen dat de kraan niet meer soepel beweegt.
Als de middelen onder de Quooker-knop komen, kan de werking van de kraan verstoord worden. Toebehoren van Quooker – zoals gasflessen en filters - kan je eenvoudig op de site van de fabrikant bestellen.
graag extra tekst bijplaatsen: Voor info over het onderhoud van een specifieke kleur van je Quooker: zie Kranen en Spoelbakken