Binnenkijken: Warme thuis vol licht, ruimte en sfeer

Binnenkijken: Warme thuis vol licht, ruimte en sfeer

30/04/2024

Architect Bart begeleidt renovatie van moeders appartement

In het centrum van Geel zit achter een neutrale gevel een pracht van een appartement verstopt. De moeder van architect Bart Janssens - van Janssens Architecten uit Wetteren - overwoog al even om de gezinswoning in te ruilen voor een stekje dichter bij het centrum. En zo geschiedde. Haar zoon zette zich achter de tekentafel en ontwierp een ruime en prachtige thuis voor zijn moeder, waar ze zich kon settelen in de nabijheid van de Markt. Met de juiste kleuren, materialen en passend maatwerk en meubilair van Horemans, is het een pareltje geworden.

“Het resultaat brengt
een luxueuze warmte in het interieur”

Een metamorfose drong zich op. Het appartement was verouderd en aan de donkere kant. Toch zag Bart genoeg mogelijkheden om er een mooie en ruime woning van te maken. “Sowieso moesten de keuken en de leefruimte volledig vernieuwd worden. Daarnaast was onze voornaamste bekommernis of er wel genoeg bergruimte zou zijn. Er was oorspronkelijk wel een kleine berging voor de gasketel en de elektriciteitskast, maar daar kon weinig extra materiaal bij.” In de oversized slaapkamer koos Bart ervoor om een grote kastenwand te plaatsen met daarachter een extra berging. Zo kwam er een extra plaats voor onder andere de stofzuiger en de strijkplank.

De woonkamer is 5 meter breed. “De ruimte was te breed om aan de ene kant de tv en de andere kant de zetel te zetten. Daarom kozen we voor een kastenwand die de hele woon- en eetkamer overspant. Om het geheel niet te zwaar en massief te maken, voorzagen we schabben en schuiven met een doordachte kadans in de onderverdeling. Deze kast maakt van de eetkamer en de zithoek nu een rustgevend geheel.” Het team van Horemans voerde deze wand uit in een warme houtkleur en de keramische marmerlook ‘Fior di Bosco’. Het resultaat brengt een luxueuze warmte in het interieur.

Omdat het appartement niet per sé lichtrijk is, dacht Barts moeder om zo veel mogelijk lichte materialen te kiezen. Daar had Bart een andere kijk op. “Wit en marmer zie je in moderne interieurs vaak opduiken, maar het resultaat oogt soms te koel. Ik wilde er net warmte in brengen. De kleuren en materialen zaten deels in mijn hoofd. Tijdens de gesprekken in de showroom van Horemans zijn we er dieper op ingegaan om samen de perfecte keuzes te maken.”

“Het is fijn om bij een renovatie
een ervaren en flexibele partner te hebben
die meedenkt in termen van oplossingen.”

De samenwerking met Horemans en het bezoek aan de stalenruimte brachten een extra kruisbestuiving die waardenvol was voor het eindresultaat. “Ik heb de materialen meegekregen om naast de vloertegels te leggen. We hadden eigenlijk alles gekozen toen we een nieuwe toonzaalkeuken zagen. Ze was net geplaatst en het materiaal sprak ons zo aan dat we op het laatste moment nog voor een ander houttype hebben gekozen.”

In de keuken oogt de combinatie van wit en donker hout aangenaam fris. “Alles in donker hout zou te veel zijn. De witte bovenkasten verlichten het geheel. Het is trouwens hetzelfde wit dat we gebruiken in de dressingkast en in de badkamer, om een mooi en doorlopend geheel te krijgen.”

 

“Toen Kristof alles kwam opmeten, hebben we nog enkele praktische details overlopen. Da’s fijn om bij een renovatie een ervaren en flexibele partner te hebben die meedenkt in termen van oplossingen. Ook de productie en plaatsing gingen telkens heel vlot.”

“De kastenwand is een echte blikvanger
in huis door de lengte en de uitgewerkte details,
zoals het gouden biesje.”

Ook voor de verdere inrichting van het appartement deden Bart en zijn mama beroep op Horemans Keuken- en Meubelatelier. “We zijn hiervoor met Kato aan de slag gegaan. Zij werkte een kleurenpallet uit en begeleidde ons heel professioneel in onze zoektocht naar meubelen voor de eetkamer, de keukentafel en de salontafels.”

En hoe kijkt Bart terug op deze verbouwing? “Mijn job is altijd leuk, want je mag altijd iets opbouwen. Zeker hier omdat het voor mijn eigen moeder is. Ik vind het eindresultaat super. Ook mijn ma is ontzettend content. De verhuis was een goede stap voor haar. Ik kom hier ook graag op bezoek en heb ons ouderlijk huis nog niet echt gemist. Vooral de kastenwand vind ik bijzonder geslaagd, door de lengte en door de uitgewerkte details, zoals het gouden biesje om de stopcontacten weg te werken en de indirecte verlichting. Het is een echte blikvanger in huis.”