Onderhoud werkblad in composiet

Onderhoud van je werkblad

Composiet is hard en krasbestendig. Hoewel de samenstelling hetzelfde is, vraagt de matte variant een intensievere reiniging dan de gepolijste. Wij raden de onderhoudset Lithofin Composiet aan voor dagelijks gebruik en hardnekkig vuil. De verschillende fabrikanten hebben elk andere onderhoudsvoorschriften. Enkele basisregels:

 

  1. Wacht na plaatsing 24 uur om het blad te gebruiken, want de siliconen moeten drogen.
  2. Zet nooit hete pannen of hittebronnen op het aanrecht. Gebruik altijd een onderlegger. De harsen in composiet kunnen reageren op hoge temperatuur waardoor het werkblad beschadigd raakt.
  3. Gebruik altijd een snijplank om krassen te voorkomen.
  4. Ga nooit op het aanrecht staan, bijvoorbeeld om ramen te poetsen.
  5. Laat de vaatwasser afkoelen alvorens je de deur opent. Stoom kan een thermo-shock veroorzaken, met scheuren tot gevolg.
  6. Wees voorzichtig als je de koffiezet ontkalkt: het ontkalkmiddel kan schade veroorzaken. Veeg het direct op als je zou morsen.
  7. Zet glazen met een natte bodem onmiddellijk in de spoelbak of vaatwasser. Ze kunnen ringen veroorzaken. Aangezien ze in de bovenlaag zitten, zijn ze wel verwijderbaar.
  8. Staat er een zilverkleurige afdruk op je werkblad? Dit is een aftekening van een vork of lepel. Dit streepje kan je wegpoetsen.
  9. Laat water niet drogen op het aanrecht. De achterblijvende kalk kan zich afzetten op de polijstlaag en is moeilijk te verwijderen.
  10. Groenten, fruit of producten die zuren bevatten, zoals citroenen en tomaten, mogen niet op het aanrecht blijven liggen. Zuren kunnen elke granietsoort aantasten en blijvend verkleuren of verruwen.

In composiet vind je – anders dan bij natuursteen – slechts zelden kleurverschillen. Toch is dit niet volledig uit te sluiten door het gebruik van natuurlijke basisstoffen. Zeker met composietsoorten met een natuurlijke uitstraling zijn kleur- en structuurverschillen tussen bladdelen mogelijk. Kleurstalen in de showroom zijn indicatief.

Composiet met een gepolijst oppervlak

Maak je werkblad schoon met een vochtige doek en zachte schoonmaakmiddelen. Gebruik zo weinig mogelijk detergent, omdat dit een film kan leggen. Voor dagelijks onderhoud raden wij Lithofin MN Easy-Clean aan om je blad in optimale conditie te houden.

 

Impregneren: er mag GEEN vlekstop aangebracht worden op een composieten werkblad.


Wil je het aanrecht extra goed reinigen? Gebruik dan vloeibare witte schuurcrème (type CIF) met lauw water. Je mag hiervoor voorzichtig en zacht schrobben met de zachte zijde van een sponsje, dit geeft geen krassen. Het tablet zal volledig ontvet en schoon zijn. Vingerafdrukken verdwijnen zo als sneeuw voor de zon.

composiet met velvet/ verzoet oppervlak

Maak je werkblad schoon met een vochtige doek en zachte schoonmaakmiddelen. Gebruik zo weinig mogelijk detergent, omdat dit een film kan leggen. Voor dagelijks onderhoud raden wij Lithofin MN Easy-Clean aan om je blad in optimale conditie te houden.

 

Impregneren: er mag GEEN vlekstop aangebracht worden op een composieten werkblad.


Wil je het aanrecht extra goed reinigen? Gebruik dan vloeibare witte schuurcrème (type CIF) met lauw water. Je mag hiervoor goed schrobben met de ruwe zijde van een sponsje, dit geeft geen krassen. Het tablet zal volledig ontvet en schoon zijn. Dit mag je wekelijks of maandelijks doen. CIF is ook ideaal om vingerafdrukken weg te poetsen.